15 Лютий 2018, 10:23

15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав


          Відповідно до Указу Президента України від 11 лютого 2004 року, 15 лютого на Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Цей день приурочений до річниці виведення військ СРСР з Афганістану.

          З кожним роком все далі і далі історія віддаляє нас від вогняних років афганської війни. Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України, долею одягнених у солдатські шинелі.  Сотні сімей, родин, де підростали майбутні солдати, з полегшенням зітхнули. 15 лютого 1989 року останній солдат перетнув афгансько-узбецький кордон біля містечка Термез. Відтоді ця дата увійшла в новітню історію як День пам’яті воїнів-інтернаціоналістів, День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

          Надзвичайно жорсткі та виснажливі умови підготовки, перемінливий клімат, щоденні думки про смерть і переживання за своє життя робили перебування військових у «гарячій точці» просто неможливим. Таке зрозуміють тільки ті, хто воював і вижив у ті жахливі роки.

          Плин часу не затьмарив спогадів про цю війну, пам’ять продовжує нагадувати про ті жахливі часи. Сьогодні Ваш безцінний бойовий досвід потрібний для підготовки наступних поколінь миротворців, адже наша держава і надалі продовжує виконувати свою благородну місію і вносить значний вклад у забезпечення миру та добросусідських відносин між країнами світу.

          Ваша активна життєва позиція, вірність військовій присязі заслуговують на глибоку повагу. Ми вдячні Вам за мужність і патріотизм, за стійкість та витримку.

          В цей день ми поділяємо весь біль втрат та віддаємо шану всім учасникам тих подій.

Минають дні, ідуть роки.

Життя  листки перегортає.

А  біль Афгану – навіки,

В душі чомусь не замовкає……

Прес-центр методичного кабінету