23 Січень 2020, 11:48

Про стан виконання заходів цивільного захисту та техногенної безпеки в управлінні освіти, молоді та спорту і в закладах освіти, підпорядкованих управлінню.

Підготовка цивільного захисту у закладах освіти міста Сміла  упродовж 2019 року була спрямована на забезпечення готовності закладів до дій за призначенням під час виконання завдань цивільного захисту у режимі підвищеної готовності.

Із метою забезпечення дієвих заходів направлених на збереження життя і здоров’я учасників освітнього процесу в управлінні та закладах освіти міста організована діяльність органів управління цивільного захисту та створено 153 формування цивільного захисту, до складу яких увійшло 646 осіб.

На виконання розпорядження міського голови від 13.02.2017 №17р «Про утворення збірних приймальних евакуаційних пунктів в м. Сміла та затвердження Положення» у закладах освіти  створено 28 зведених формувань приймальних  (збірних) пунктів евакуації до яких залучено 309 осіб.

На виконання розпорядження міського голови від 31.10.2016 №213р «Про організацію робіт щодо створення пунктів видачі засобів індивідуального захисту органів дихання непрацюючому населенню м. Сміла» у закладах освіти  створено 23 зведених формування видачі засобів індивідуального захисту населенню міста, до яких залучено 298 педагогічних працівників і обслуговуючого та допоміжного персоналу.

Із метою забезпечення належного рівня готовності органів управління та сил цивільного захисту до дій за призначенням в управлінні та закладах освіти:

-          організовано навчання  за програмами спеціальної та загальної підготовки;

-         забезпечено проведення курсового та індивідуального навчання з особами, що не увійшли до складу цивільного захисту;

-         проведені об’єктові та по 2 протипожежних тренування, в яких взяли участь 25 465 учасників освітнього процесу з яких 4 100 – працівники закладів освіти, 21 365 – учні та вихованці.

У звітному періоді 37 педагогічних працівника освіти міста пройшли функціональне навчання у сфері цивільного захисту в Навчально-методичному центрі цивільного захисту і безпеки життєдіяльності Черкаської області:

-         директор закладу загальної середньої освіти – 13 осіб;

-         завідувач закладу дошкільної освіти – 1особа;

-         заступник директора з навчально-виховної роботи закладу загальної середньої освіти – 1 особа;

-         заступник директора з навчально-виховної роботи закладу позашкільної освіти – 1 особа;

-         заступники директорів з виховної роботи закладів загальної середньої освіти – 12 осіб;

-         методисти закладів дошкільної освіти – 9 осіб.

Протягом зазначеного періоду керівництво управління та керівники підпорядкованих закладів освіти 24 рази брали участь у загальноміських заходах з питань перевірки проходження сигналу оповіщення «перевірка виклику». Забезпечено проходження сигналу оповіщення у межах 15 хвилин.

Із метою організації фахового навчання та його дієвого методичного супроводу з тематики розділів «Цивільний захист», програми «Захист Вітчизни», «Основи медичних знань», «Основи здоров’я» наказом управління від 12.09.2017 №137 створено базові (опорні) заклади освіти з питань цивільного захисту та затверджене положення про такі заклади.

З метою поширення практичного досвіду в питаннях підготовки і проведення об’єктових тренувань 25-26 лютого 2019 року у зазначених закладах освіти проведені семінари та показові об’єктові тренування. У заходах взяли участь заступники директорів ЗОШ з навчально-виховної роботи, методисти ДНЗ,  спеціаліст відділу ЦЗ і ОР Смілянського міськвиконкому Дорошенко Ю.А. та майстер виробничого навчання Навчально-методичного центру цивільного захисту і безпеки життєдіяльності Черкаської області Гончаренко С.В.

У закладах освіти проводиться належна просвітницька робота з питань цивільного захисту і безпеки життєдіяльності. З метою інформування учасників освітнього процесу, батьківської громадськості в 30 закладах освіти міста створено 55 інформаційно-довідникових куточків з питань цивільного захисту і безпеки життєдіяльності. Закладами освіти готувалися та висвітлювались на інтернет-сайті тематичні матеріали.

Інформація з основ безпеки життєдіяльності висвітлювалась в сюжетах  зразкового художнього колективу «Дитяча телевізійна студія «Я+ТИ»  та дитячої радіостудії  Будинку дитячої та юнацької творчості, які транслювались міською телестудією «Тясмин» та радіо - FM «Тясмин».

В телевізійний та радіомовний ефір вийшли:

-       3 відео роботи;
-       3 фільми власного виробництва;

Дитячою радіостудією в ефірі «Радіо-FM«Тясмин», «Вуличне радіо-«Тясмин» (КП «Медіацентр») випущено 3 тематичні радіопрограми.

Сюжети дитячих студій висвітлюються на власних Yutube – каналі та інтернет-сайті.

Керівникам усіх закладів освіти слід звернути увагу на забезпечення куточків цивільного захисту додатковою інформацією  щодо :

-         структури цивільного захисту закладів;

-         оповіщення сил цивільного захисту у разі надзвичайної ситуації;

-         витягу з розпорядження Кабінету Міністрів України №47-р від 26 січня 2015 р. «Про встановлення режимів підвищеної готовності та надзвичайної ситуації».

Аналіз виконавської дисципліни у системі цивільного захисту галузі освіти міста показав, що керівниками цивільного захисту закладів загальної середньої освіти, дошкільної та позашкільної освіти забезпечується дієвий контроль за  виконанням заходів цивільного захисту.

Разом з тим, для забезпечення належного стану цивільного захисту та техногенної безпеки керівникам закладів освіти міста необхідно зосередити зусилля на реалізації наступних завдань:

1)    Забезпечити системність в опрацюванні заходів щодо підвищення ефективності захисту учасників освітнього процесу та дій об’єктових формувань цивільного захисту на випадок виникнення терористичних проявів відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від

19.05.2006 №385 «Про затвердження Положення про правові і організаційні основи дій структурних підрозділів галузі у разі загрози або виникнення терористичного акту».

2)    Послідовно проводити накопичення об’єктових матеріальних резервів цивільного захисту в обсягах, що забезпечать:

- тимчасове укриття учасників освітнього процесу в пристосованих приміщеннях;

-   індивідуальний захист учасників освітнього процесу і працівників закладів освіти, особливо засобами захисту органів дихання та зору, радіаційного, хімічного та медичного захисту;

-  приладами хімічної розвідки та дозиметричного контролю, які вкрай необхідні для забезпечення належної організації освітнього процесу та викладання дисципліни «Захист Вітчизни»,  а також для забезпечення виконання завдань, покладених на формування цивільного захисту.

3)    Проводити подальше удосконалення інформаційного забезпечення та упровадження сучасних інформаційних технологій в освітньому процесі для:

-         вивчення основ цивільного захисту;

-         проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед батьківської    громадськості;

-         вирішення питань ефективного інформування та оповіщення учасників освітнього процесу у системі цивільного захисту.

4) Уточнити, а в разі необхідності провести доопрацювання Планів

реагування на надзвичайні ситуації та розробити заходи, направлені на забезпечення освітнього процесу:

-   в умовах аварійного відключення водопостачання терміном до 3-х діб;

-  тимчасового аварійного припинення теплопостачання;

- виконання заходів із розгортання ППЕ(ЗПЕ) та пунктів видачі ЗІЗ непрацюючому населенню міста.

5) Провести належну підготовку до проведення об’єктових тренувань, протипожежних тренувань, Днів цивільного захисту і Тижнів безпеки дитини у закладах освіти.

6) На виконання розпоряджень міського голови від 13.02.2017 №17р «Про утворення збірних приймальних евакуаційних пунктів в м. Сміла та затвердження Положення» при проведенні об’єктових тренувань провести практичні заходи з підготовки до розгортання пунктів прийому (розміщення) евакуйованого населення.

7) Проводити практичну підготовку постійного складу працівників закладів освіти до захисту та дій в умовах загрози, виникнення можливих надзвичайних ситуацій техногенного, природного, соціального характеру та на випадок виникнення терористичних проявів за постійним місцем роботи.

 Інженер з охорони праці     Р. ПРУСС