19 Березень 2015, 12:18

Мов берегиня вроди - хустка

image   1.jpg - 12.49 Kb Незвичайним, нетрадиційним видалося свято, яке поєднало у колективній творчій справі учнів, вчителів, батьків,  напередодні Восьмого березня у загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №2.

 

«Мов берегиня вроди – хустка» - назва символічна, а сама хустка – як талісман, який  поєднує покоління українського народу, розповідає про традиції та обряди, став прикрасою кожної красуні на шкільному святі.

 

Ідея проведення Свята Хустки народилася у директора школи Козубенко Т.М., яка зініціювала вивчити історію цього величного символу жіночої вроди та провести виховний захід,  у черговий раз об'єднавши творчість дорослих та дітей у спільній творчій справі,  у рамках проекту з патріотичного виховання «З Україною в серці».

 

Мовою танцю та пісні школярі розповіли історію хустки, прикрашаючи нею свої виступи: танцювальні та пісенні номери наче калейдоскоп буття українців від весілля до народження дитини, від проводів до війська до щасливого мирного життя. І  в свято,  і в будні хустка – окраса жіночої вроди.

 

Під бурхливі оплески глядачів на дефіле моделей від першокласниць до поважної бабусі під пісню «Мамина хустка» виходили красуні, мовою жестів та костюмів розповідаючи про свою повагу до минулого, замилування красою барвів та життєстверджувальною нотою сучасної моди, у якій завжди буде місце народним орнаментам.

 

Учні першого класу (класний керівник Кирилова О.В.),  використавши символічне значення хустки, єднали у пісні-молитві «Квітка-душа» маленькі долоньки, та, виконуючи стародавній танець-молитву українців, щиро бажали миру усім нам.

 

Буяння розмаю українського ярмарку, де купували та продавали мрії дівчат та жіночок – хустки, передали учні 2 класу у композиції «Червоні черевички» (класний керівник Макарова О.М.). Третій клас розповів історію маленької хустинки, яку тримала у руках кожна українка,  проводжаючи козаченька на війну та зустрічаючи з перемогою у композиції «Їхав козак за Дунай» (класний керівник Завальнюк Н.Р.). Про красу України у танці з хустками розповідали учні 4 та 5 класів, вимальовуючи у танку візерунки долі нашої батьківщини у композиціях «Моя Україна» та «Червона калина» (класні керівники Давиденко Т.І., Клименко А.О.). Учениці 6 класу пригадали історію зозуленьки та прикрасили виконання коломийки рухами з яскравими хустками (класний керінвик Білан Н.І.).

 

Красу вальсу з елементами рухів з орнаментальною українською хусткою продемонстрували учні 7 класу (класний керівник Рижкова А.Б., педагог-організатор Поліщук І.Л.).

 

Український запальний гопак під пісню «Хустка» у виконанні учнів 8 класу  (класний керівник Нюкіна Т.В.) зібрав оплески присутніх.

 

Театралізоване дійство «Як козаки на весіллі гуляли» підготували учні 10 класу з класним керінвиком Крамаренко Т.В. Українські обряди, щирий гумор, краса молодості зачарували присутніх.

 

Пісню-вітання до свята «Українська врода» підготували учениці 9 класу Воронцова С. Та Бондаренко О.

 

Господинею дійства, яке об'єднало усіх, хто завітав до нас цього дня, стала вчитель української мови та літератури Саміченко Л.М.

 

Тож хустка об'єднує дівчину і жінку, минуле та сьогодення, дарує віру у щасливе майбуття.

 

Школа Довіри та Життєтворчості продовжує обєднувати навколо КТС учнів педагогів,  батьків, дає можливість для самореалізації, творчого розвитку кожного вихованця.